Erbjudande

Enkla metoder för att behålla värmen i huset.

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Stigande energikostnader, ändringar i lagstiftningen som påtvingar energieffektiva byggmaterial och ekotrender är de främsta orsakerna till det växande intresset för passivhus. Trots att de är populära sedan många år hos våra grannar så representerar de fortfarande en ny trend inom byggbranschen . När man väljer ett passivhus är det värt att komma ihåg att ett av de viktigaste elementen är rätt anpassade fönster.


Vad menas med ett passivhus?

Namnet "passivhus" kommer ifrån att byggnader av denna typ använder till uppvärmning de så kallade passiva energikällorna. Till dessa räknas solenergi som kommer in genom fönster eller balkongdörrar, värme som alstras av de boende och värme som alstras av hushållsapparater. Passivhus är så effektiva att de endast kräver tillskottsvärmning under sträng kyla.

De främsta fördelarna med passivhus är lägre uppvärmningskostnader och miljöhänsynen. Hur ska man uppnå sådan effekt i praktiken och njuta av det komfortabla mikroklimatet hemma? Kanske är det värt att börja med passivfönster!

 

Passivfönster är nyckeln till framgång

Det är värt att veta att värmen till största delen försvinner genom fönster. Om man beslutar sig för att bygga ett passivhus måste man därför ha fönster av god kvalitet och passivfönster är fönster med exceptionella termiska egenskaper.

En av de tillgängliga lösningarna på marknaden för passivhus som uppfyller villkor för hög värmeisolering är fönstret Winergetic Premium Passiv OKNOPLAST. Det är det första PVC-fönstret i världen som använder aerogel, ett material med de bästa termiska egenskaperna. Hittills har det använts bl.a. för tillverkning av rymdfärjor och rymddräkter. Aerogel kännetecknas av att den har den lägsta värmeledningsförmågan bland fasta kroppar. Tack vare speciella förstärkningar, kan detta fönster också användas till stora öppningsbara glasytor utan att inskränka på kraven för passivfönster.

Vad är det mer man ska tänka på vid val av fönster för passivhus?

Andra viktiga frågor som måste beaktas vid val av passivfönster är deras placering i förhållande till väderstreck - för att de ska ge det bästa ljusinsläppet samt typ och kvalitet på glaset som används. Inte ens de bästa fönstren kommer att uppfylla sin roll som passivfönster om de inte monteras på ett professionellt sätt.

- Korrekt för denna fönstertyp är montage i det så kallade isolerande lagret. Utan ordentlig kunskap om passivfönstrens parametrar, deras konstruktion och montagesättet, kan även de bästa fönstren prestera sämre. Ett korrekt montage är mycket viktigt för att de tekniska egenskaperna man som kund förväntar sig infrias.

Kvalitet är värt sitt pris

Är det dyrt att bygga ett passivhus? Även om det kan tyckas så, är det i själva verket inte mycket dyrare än hus i standardutförande. Extrakostnaderna betalas tillbaka inom bara några år. Genom att investera lite mer under byggnadsfasen sparas mycket tack vare de låga driftskostnaderna under husets hela livslängd. Dessutom får man inte underskatta det ekologiska värdet av en sådan investering. Mindre energi som används för att värma huset är en investering i vår gemensamma framtid. Det är för närvarande den viktigaste utvecklingstrenden för fönster generellt sett.

Kontakta oss

Windo System AB

Upplagsvägen 10b
11 743 Stockholm, Sverige

Tel: +46 (0)8 12 444 555
Box 18, 14621 Tullinge
e-post: info@windo.se

 

Windo System AS

Sandliveien 2
2818 Gjøvik, Norge

tel: +47 94796120
e-post: k.heidenberg@windosystem.no