Erbjudande

Vad som är värt att veta om fönsterbeslag

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Lås, gångjärn eller handtag är typiska exempel på olika fönsterbeslag. Det är just dessa element, rätt utvalda och justerade som avgör om fönstret kommer att fungera korrekt dvs. om de öppnas smidigt utan krångla. Även fönster med de bästa parametrarna kan kärva med felaktiga beslag. Därför är det värt mödan att känna till några detaljer om dessa delar.


Till att börja med - vad är ett fönsterbeslag?

Fönsterbeslagens huvuduppgift är att garantera täthet samt möjliggöra öppning, stängning och tippning av fönster eller dörrar. Beslagen svarar också för säkerheten genom att skydda mot inbrott. En av de viktigaste delarna är handtaget eftersom det styr fönsterbågens funktion. De vanligaste fönsterbeslagen i dag är placerade på fönstrets omkrets (periferiella). Efter stängning trycks bågen mot karmen på ett jämnt sätt. Detta förhindrar deformation och säkerställer tät tillslutning.

Det är beslagen som styr på vilket sätt våra fönster kommer att öppnas. Vi kan välja sidohängda beslag eller underhängda beslag som bara lutar bågens överdel. Mest praktiska är dock de beslag som kombinerar båda dessa funktioner, dvs. tilt och turn.

Beslag för speciella ändamål.

Beslag förutom att öppna och stänga fönstret kan också skydda mot inbrott eller tillföra frisk luft utan att öppna upp bågen.

Huvudkomponenter hos beslag med förhöjt motstånd mot inbrott är inbrottsspärrar och tappar . Beroende på vilken motståndsklass de ska uppfylla monteras inbrottsspärrar i fönstrets varje hörn eller på hela omkretsen. Effektivt skydd mot inbrott är också låsbart handtag och ett beslag mot borrangrepp. Beslaget mot borrangrepp skyddar att skruvarna som håller fast handtaget borras upp från utsidan.

Fri ventilation även på vintern

En annan extra funktion som kan erhållas med moderna beslag är mikroventilation. Det öppnas en liten glipa i fönstret som tillåter luftgenomströmning. Rummet kyls inte ner då. Ett exempel på en sådan lösning är beslaget Winkhaus ProLight som introducerades tillsammans med vårt nya fönstersystem Prolux. Funktionen FOUR Seasons tillåter stegvis justering av lutningsvinkel med fyra ytterligare lägen. Tack vare den här funktionen har vi totalt 6 lutningslägen av fönsterbågen som gör att vi kan lätt anpassa behovet av luftutbyte när som helst på året. Nu är vi inte bara begränsade till mikroventilation eller full tilt-öppning, som vid kallt väder kan vara för mycket.

Kontakta oss

Windo System AB

Upplagsvägen 10b
11 743 Stockholm, Sverige

Tel: +46 (0)8 12 444 555
Box 18, 14621 Tullinge
e-post: info@windo.se

 

Windo System AS

Sandliveien 2
2818 Gjøvik, Norge

tel: +47 94796120
e-post: k.heidenberg@windosystem.no